Askeri cezaevinde ölümde 5 sanığa yakalama emri çıktı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 08 Ağustos 2008 16:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adana 6'ncı Kolordu Komutanlığı Askeri Cezaevi'nde mahkum elbisesi giymediği iddiasıyla 20 yaşındaki Er Murat Polat'ı işkenceyle öldürüp 6 askere de işkence yaptıkları iddia edilen 1'i yarbay çoğu terhis olmuş 30 kişinin yargılanmasına devam edildi. Bulunamayan tutuksuz 5 sanık hakkında yakalama emri çıkartılırken, tanık olarak dinlenen bazı askerler, kendilerinin de dayak yediğini iddia etti.

Adana 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuklu tek sanık Hüseyin Güldaşı ile tutuksuz sanıklardan emekli astsubay Talat Gök, astsubay Önder Bağ ile terhis olan askerlerden Ramazan Güvercin katıldı. Duruşmada, sanık Bağ, müşteki Mehmet Torun ile tanıkların ifadeleri alındı. Olay tarihinde 6'ıncı Kolordu Komutanlığı'nda idari işlerde görev yaptığını belirten astsubay Bağ, cezaevine getirilen tutuklu ve hükümlülerle hiç bir alakasının olmadığını, müşteki Mehmet Torun ise 2005'de askeri cezaevinin hücresinde 3 - 4 saat kaldığını söyledi. Cezaevine konulmak üzere gittiğinde 7-8 gardiyanın kendisini dövdüğünü iddia eden Torun, "Giyinmem için bana torba verdiler. Torbayı almak için eğildiğimde 7-8 kişi üzerime saldırdı. İkisi jopla , diğerleri ise yumruk ve tokatla dövdüler. Gardiyanların neden beni dövdüklerini bilmiyorum" dedi. Torun, sanıklardan şikayetçi olmadı. Tanık Özgür Sakar da, 2004 -2005'de askeri cezaevinde tutuklu olarak 13 ay kaldığını, atölye tabir edilen yerde gardiyanların kendilerini çıplak halde bir kaç kez zıplattıklarını, dövme olayının olmadığını öne sürdü. Tanık Hakan Kaldırım ise, 2002-2003'de cezaevinde 3 ay kaldığını belirterek, "3 kişiydik. Birlikte soyunmamızı istediler. Hatta külotlarımızı da yarıya kadar indirtip çök kalk yaptırdılar" dedi.

Mahkeme heyeti, ek savunmalarının alınabilmesi için aranan ve bir türlü bulunamayan tutuksuz sanıklar Mahmut Demirden, Mehmet Bayram, Ağit Demir, Harun Reşit Topuzoğlu ve Selahattin Yılmaz hakkında yakalama emri çıkarttı. Duruşma, dinlenmeyen sanık ve tanıkların dinlenmeleri için ertelendi.

Hırsızlık suçlamasıyla 28 Haziran 2005'te Adana 6'ncı Kolordu Komutanlığı 1'nci Sınıf Cezaevi'ne götürülen Er Murat Polat, iddiaya göre mahkum elbisesi giymediği gerekçesiyle gardiyan askerler tarafından cop ve sopayla dövülmüş, 27 Temmuz 2005'te kaldırıldığı Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde ölmüştü. Otopsi raporunda Er Polat'ın işkenceyle öldürüldüğü belirtilmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber